Hva er
IceBox Challenge?

Hvordan skal vi bygge i fremtiden?

Ice Box Challenge er et globalt prosjekt og et innovativt eksperiment som illustrerer effektiviteten av miljøvennlige standarder sammenlignet med tradisjonell bygging. To minihus, utstyrt med en tonn is hver, plasseres utendørs gjennom sommerens varme for å teste og demonstrere miljøvennlig bygg sin evne til å spare miljøet.

Hvilket minihus vinner? 

Ved slutten av en måneds eksponering for sommersolen, åpnes de isolerte boksene for å avsløre mengden is som er igjen. Resultatet? Et håndfast bevis på viktigheten av energieffektivitet og bærekraftig isolasjon i bygninger. Det er vitenskap i aksjon.

Globale røtter, Lokale forhold

Sammen for bærekraft

Fra arkitektfirmaet A2Ms røtter i Brussel til dets suksess i New York, og nå i Oslo, har Ice Box Challenge vokst til å bli en stemme for miljøansvar og energieffektive byggepraksiser. Med støtte fra offentlige og private bedrifter og organisasjoner, samler vi samfunnet for å lære, utforske og forplikte oss til en mer bærekraftig fremtid.

Les mer om A2M: Ice Box Challenge OSLO | NOR (a2m.be)

Etter 18 Ice Box Challenges, var neste skritt å samarbeide med det norske design- og teknologifirmaet Produktif, for å gjenskape denne suksessen med 100% gjenbrukbare bygningselementer.

Les mer om Produktif: Ice Box Challenge – Oslo, juni 2024 – Produktif Norway AS

Kan vi regenerere miljøet?
Alt begynner med å bygge etter Passivhus-standarden. Denne byggemetoden tillater energibesparelser på opptil 90 % i oppvarmingsbehov. Deretter integrerer vi et byggesystem som tillater at elementene kan monteres og demonteres så mange ganger som ønsket. Dette er konseptet DFAD® (Design for Assembly and Disassembly) fra Produktif. Denne modulære og sirkulære byggemetoden adresserer ressursutarming og øker bygningenes levetid. I tillegg, med vannhåndtering og grønnstrategier, bruk av materialer med lavt karbonavtrykk og gjenbrukte materialer, samt implementering av fornybar energi, oppnår vi gradvis dekarboniserte bygninger. Det blir dermed mulig ikke bare å begrense innvirkningen på miljøet, men også å regenerere det. Å oppnå disse nye ytelsesstandardene i byggeindustrien demonstrerer en ny måte å bygge på i en verden som allerede har endret seg, og viser at en dekarbonisert fremtid er mulig.

Å dempe konsekvensene av klimaendringer!

1,5° fra Parisavtalen er allerede overskredet, og klimaendringer viser stadig flere ekstreme hendelser over hele verden. Utfordringen kom også fra denne virkeligheten da de 2 minihusene ble installert under rekordhøye 34°C den 16. mai i Oslo. Temperaturen var fortsatt over 30°C tre dager etter at isblokkene ble installert inne i husene.

Kan du forestille deg at det siden da bare var opptil 5°C mindre inne i det tradisjonelle huset sammenlignet med 30°C mindre i passivhuset? Hvis vi mislykkes med å forhindre klimaendringer, la oss lykkes med å dempe konsekvensene.

Can you imagine that since then there were only until 5°C less inside the traditional house compared to 30°C less in the passive one? If we fail preventing climate change, let’s succeed in mitigating its consequences.

Gjenbrukte trekledninger

Boksene vil også gjenbruke kledning sponset av Omtre. Gammelt låvetømmer har denne tidløse sjarmen og robuste ytelsen. Hentet fra forlatte låver, tilbyr dette materialet ikke bare en miljøvennlig løsning, men tilfører også en distinkt karakter til ethvert rom, og blander historie med moderne design.

Les mer om Omtre: Home | Omtre

Passivhus - 19. mai
Tradisjonelt hus – 23. mai

Is fra nord

Å bruke 2 blokker på ett tonn is skjer ikke hver dag. Når det kommer til utfordringen, og for å demonstrere behovet for å forbruke mindre energi, er øvelsen ikke så enkel. I nordlige land som Norge er vi ikke så langt unna isen, og gjett hva? De 2 blokkene vil komme fra en innsjø takket være det spesialiserte selskapet DesignIce, og dermed forbruke mindre energi enn frosne blokker.

Les mer om DesignIce: DesignIce

Fra Brussel til New York​

Nå er
IceBox Challenge
i Oslo

2024: Oslo, Norway

2024: Delhi, India

2023: New York, Pratt Institute, USA

2023: Denver, USA

2023: Fort Collins, USA

2023: Louisville, USA

2021: Glasgow, UK

2021: Santiago, Chile

2019: Melbourne, Australia

2018: New York, USA

2018: Los Angeles, USA

2018: Philadelphia, USA

2018: Washington, USA

2018: Pittsburg, USA

2017: Vancouver, Canada

2017: Seattle, USA

2016: Darmstadt, Germany

2009: Brussels, Belgium

2007: Brussels, Belgium